Bra

Hej baberiba.
Det gick bra. Marknaden alltså. Mycket folk, fint väder, bra försäljning, trevlig samvaro och alltid lika idoga spelemän (som haft samma repertoar i 50 år, men varför ändra något som är så fulländat?). 
Kolla folket! Som galna i våra grejer. Vissa hade nog köat hela natten i sovsäck och ångest! För att sedan kasta sig över de snyggaste korten och sedan sälja dem på svarta marknaden i en undanskymd Bonnstaskammare med igenstängda fönsterluckor. Och jag har förresten inte alls hybris!
Några av mors fina trasmattor!
Och fler fina vyer från denna kulturskatt, Bonnstan i Skellefteå.
Men vad är det som kommer där då?!
Två turturduvor på getåkartur!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Marknad

 
 
 
Besök gärna mig och min mor på den trevliga hantverksmarknaden i Skellefteå till helgen (helgen efter midsommar varje år). 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dåligt

Dåligt med bloggande nu. Dåligt med ork. Till det mesta. Men jag lovar jag kommer igen. Nu längtar jag mest efter sådant här:
Glad midsommarkrans på er alla! Det är min sexåring som med lite hjälp gjort den!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

VK-ARTIKELN

Gamla tapeter blir omtyckta tavlor
 
Här är artikeln i sin helhet för er läsare som inte har Västerbottens Kuriren. (Visst får man lite glad över uppmärksamheten?). Publicerad i lördags kl 09.03.

HEM & TRÄDGÅRD En röd medaljongtapet hos en äldre släkting i Norsjö blev startskottet för Helena D Jonsson, konstnär och samlare av vintagetapet. Under namnet Hellabelladesign hemma i Holmsund skapar hon sina omtyckta tavlor och handgjorda kort.

- Jag berömde mosters snygga tapet och så småningom gav hon mig en rulle hon hade kvar. Det var den här!, säger Helena och vecklar ut en fantastisk röd tapet med medaljonger i mörkt rubinrött.

Av sina svärföräldrar fick hon ett stycke 1960-talstapet. Helena började fråga runt på loppisar och hos vänner och bekanta, snart var samlingen vintagetapeter ett faktum.

- Jag har köpt någon på nätet också, fast de kan kosta mycket, typ 700 kronor. På en loppis i inlandet kunde man få dem för fem kronor rullen, berättar hon.

 Tapeterna blir tavlor eller används i Helenas signifikanta handgjorda kort, såväl gratulationsvarianter som vigsel-, dop-, tack- och krya på dig-kort.

- När jag började använda tapeterna i skapandet kände jag att det blev lite av en egen genre. Jag använder små bitar av tapeten, klipper ibland ut ett motiv, till exempel en blomma, och sätter kanske små strasspärlor på.

Helena är utbildad sjukgymnast men efter en period av sjukskrivning sadlar hon nu om till florist och går en lärlingsutbildning som Umeå kommun har skapat. Praktiken gör hon på Holmsunds blommor.

Skaparådran är tydlig, Helena har alltid gillat att rita och måla. Produktionstakten är dock högst varierande och beroende av tid, inspiration och ork.

- Jag har sagt till återförsäljarna att de inte kan förvänta sig att jag kommer med 500 färdiga kort. Eftersom allt är handgjort och exklusivt måste det få ta lite tid, förklarar hon.

Den största delen är de arbetade korten med akvarellmotiv som har dekor av vackra papper, snören, band, strass och liknande, samt de barntavlor hon både säljer färdiga och gör på beställning. Bröllops- och ordspråkstavlorna icke att förglömma.

En viktig kugge i kortproduktionen är Helenas mamma Lisbeth.

- Hon gör jättemycket, viker och skär korten, förpackar dem i cellofanpåsar och levererar till återförsäljarna. Det är jag som gör det roliga kan man säga, och utan mamma skulle det inte gå, konstaterar Helena.

Vad får du ut av skapandet?

- Det ger mig så mycket glädje och kraft. Har jag en dålig dag när jag känner mig låg eller går runt med mycket tankar i huvudet sätter jag mig i ateljén och då är det bara här och nu som gäller. Mitt skapande kräver koncentration och fokus med färger, komposition och själva handarbetet på samma gång som det är väldigt avkopplande.

När Helena läste till sjukgymnast såg hon en bild på en hjärna och vilka centra som stimuleras av olika aktiviteter.

- Två stora händer som höll om huvudet och symboliserade vad handarbete gör med hjärnan – det stimulerar många delar av hjärnan samtidigt som det lugnar ned alltihop, berättar hon.

Samlingen består av 60-70 olika tapeter från 1940 till 1970-talet.

- Förr i tiden var man inte rädd för färg. Jag tror att vi behöver det även om vi är lite ängsliga och helst vill ha vitt, skrattar Helena, som tror att vi mår bra av färg och mönster.

 Det här är Helena D Jonsson

Bor: I Holmsund. 
Ålder: 38 år.
Gör: Går som floristlärling, producerar handgjorda kort och tavlor.
Familj: Maken Håkan, döttrarna Wilma, 6 år och Svea, 4 år.
Kopplar av med: Yoga, löpning, skapande.
Säljs på: Kii, Löfgrens blommor, Hemslöjden, Din Bok, Marias Blommor (Nus) och Holmsunds blommor.
Läs mer på: www.hellabelladesign.se

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Floristexamen

Hello!
Nu stundar examenstider för högstadieelever, gymnasiestudenter och universitetsnissar (?!) och i ateljén har jag försökt hålla ställningarna och jobbat med examens- och studentkort. Nu skriker båda tummar, skärmaskiner och limtuber: semester! Snart så...
Jag kan dessutom förtälja (helst viska, eftersom jag knappt vågar tro det själv) att jag påbörjat en floristutbildning och nu går som lärling på Holmsunds Blommor. Glad! Huvudvärk... OM och i så fall NÄR jag själv får min examen vette gudarna, eftersom jag kör min lärlingsutbildning på låg snigelfart, men jag gör så gott jag bara kan och det är i alla fall riktigt roligt och mycket lärorikt. Tack kära kollegor och handledare. Och tack läsare och kunder för ivrigt påhejande av mina konstnärliga drömmar och ambitioner.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

VK

Hej från Skellefteå!
Var i fridens namn får man tag i en Västerbottens-Kuriren i denna stad??? Jag är med i ett stort reportage och kommer inte åt att se det! Lite har jag sett på webben (VK.se, sök på Helena D, fick dock reda på att det bara är prenumeranter Som kommer åt själva artikeln men jag lovar att återkomma här på bloggen). 
 
Visar par några bilder från reportaget så länge!
Nehej, det funkade visst inte från mobilen. (Ligger just nu på en filt på svärfars gräsmatta och tar igen mig efter helgens alla aktiviteter. Att jag sov som en gris i natt, blott 11 timmar, verkar inte ha gett resultat.)
 
Ska försöka orka/hinna skriva imorgon då jag har tillgång till min vanliga dator. Hej hopp, flaggan i topp
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...